Ordnings- och trivselregler
Ordningsreglerna är framtagna med stöd av 7 kap i Bostadsrättslagen och föreningens stadgar. Dessa regler har förtydligats och är ett komplement till lagar och stadgar.
Ordningsregler
- Som bostadsrättshavaren ska ni vara aktsam om och väl vårda såväl egen lägenhet som föreningens egendom i övrigt. Kostnader för underhåll och reparationer betalas av alla gemensamt.
- Om akut skada (ex vattenläckage) skulle uppstå i bostaden kontakta styrelsen.
- Vid upptäckt av ohyra ska detta meddelas omedelbart till styrelsen.
- Visa extra hänsyn till era grannar mellan 22:00 och 07:00. Tänk på att hög volym, borrande, tvättmaskin och dylikt kan störa dina grannar.
- Källsortera enligt anvisning, övrigt avfall lämnas på återvinningsstation.
- Balkong ska skottas vid behov och balkonglådor hängs på insidan av räcket på grund av fallrisk.
- Mattor, kläder och dylik får inte piskas på balkonger, trapphus, loftgångar eller från fönster.
- Husdjur ska hållas kopplade och att grannar eller kringboende inte blir störda eller ofredade.
- Grillning med öppen låga eller motsvarande får inte ske på balkonger eller nära fasaden på grund av brandrisk. Tänk på dina grannar med oset från grillning kan vara mycket störande. Tändvätska är inte tillåtet att använda.
- Gård, trappor, hiss, och entréer får inte belamras med skräp, cyklar, torkmattor etc. Trapphuset är nödutrymningsväg och får ej blockeras.
- Förvaring för restavfall och skräp får ej lämnas på loftgångar.
- Cigaretter, snus och skräp får inte slängas på gården eller i gemensamma utrymmen.
- Rökning får inte ske på gemensamma utrymmen och visa hänsyn till grannar vid rökning från balkong eller uteplats.
- Inte köra eller parkera motorfordon, släpvagn eller husvagn på andra ytor än körbanor och parkeringsplatser. Ej köra eller cykla över gräsmattor och planteringar.
- Uthyrning av bostadsrätt utan styrelsen godkännande är inte tillåtet.
Trivselregler
Förutom att följa nämnda ordningsregler finns det regler som gäller föreningens trivsel. Trivselreglerna är framtagna för att förenkla för medlemmen samt för den sittande styrelsen vid frågor kring ombyggnad, tillbyggnad och annan förändring.
Föreningen ska sträva efter att skapa en standard gällande materialval och färgval vid exempelvis altanutbyggnad, staket och balkongskydd. Dessa finns för att underlätta för den enskilde medlemmen samt skapa en enhetligt utseende genom hela föreningen. Styrelsen ser det som självklart att uppsättning ska ske fackmannamässigt.
Staket mellan grannar på bottenplan får max vara 60 cm högt, med stående ribbor. Detta på grund av vid brand ska man kunna snabbt förflyttas bort från olycksplatsen. Staketet får inte fästas i fasad. Ansökan om ombyggnad ska lämnas in till styrelsen.
Balkongskydd, gäller även räcken vid uteplatser, ska ha en gemensam färg. Det är mörkgrå, artikelnummer 97 med tygmaterial från Sandatex. Tullinge Solskydd och Svea Solskydd är exempel på företag som har det som efterfrågas. Ansökan om ombyggnad ska lämnas in till styrelsen.
Antenner och paraboler får inte monteras upp utan styrelsen godkännande.
Uthyrning i andra hand, om en medlem önskar hyra ut sin bostad på grund av exempelvis studier på annan ort eller provbo med sambo ska en ansökan om andrahandsuthyrning göras till styrelsen i god tid.
Loftgångar som är vid gavlarna, ska det vara ordning och reda på. Inga skåp får ställas upp, skräp får inte lämnas och minst 90 cm fri yta längs loftgången ska lämnas fri.
Vid förändring eller utbyggnad ska medlemmen alltid ansöka skriftligen till styrelsen. Var tydlig med ritning, arbetsgång och vad som ska göras. Arbetet får inte påbörjas förrän styrelsen har gett sitt godkännande.
Följer man inte dessa trivselregler kan man riskera att riva det man har monterat upp, och i värsta fall kan det leda till förverkande av bostadsrätten.
Uppdaterad: 2020-06-23